VERZACHT DE DROGE HOEST VAN UW KINDEREN
Tijdens de eerste 5 levensjaren van uw kind is het immuunsysteem nog in volle ontwikkeling. Het is dus gevoeliger voor luchtweginfecties met hoest en vereist bijzondere zorg.
Een kind in goede gezondheid kan in één jaar tijd 7 tot 10 luchtweginfecties oplopen die hoest kunnen veroorzaken1.
Hoewel hoest vaak voorkomt bij kinderen, leidt het tot ongerustheid en een lagere levenskwaliteit van het hele gezin.
HOEST BIJ ZUIGELINGEN EN KINDEREN
Hoest is een veelvoorkomend symptoom bij zuigelingen en kinderen.
Hun immuunsysteem is immers nog in volle ontwikkeling. Ze zijn dus gevoeliger dan volwassenen voor luchtweginfecties met hoest. Een kind in goede gezondheid kan in één jaar tijd 7 tot 10 luchtweginfecties oplopen die hoest kunnen veroorzaken1. Deze episodes duren doorgaans 10 tot 15 dagen. Kinderen hoesten met andere woorden ongeveer honderd dagen per jaar. Rond de leeftijd van 6 jaar wordt de piek bereikt.
Hoest bij kinderen heeft een grote invloed op de levenskwaliteit van het hele gezin. Het verstoort bijv. de slaap van kinderen en beïnvloedt hun humeur, schoolwerk en hobby’s. Hoest is ook vaak de oorzaak van afwezigheid op school bij kinderen en absenteïsme op het werk bij ouders die voor hun ziek kind moeten zorgen.
HOE WORDT HOEST BEHANDELD?
Daarom is het belangrijk om hoest bij zuigelingen en kinderen jonger dan 2 jaar correct te behandelen. Die behandeling moet aangepast zijn en u moet erg waakzaam zijn. Zuigelingen en kinderen jonger dan 2 jaar mogen geen hoeststillende middelen op basis van opiaten krijgen. Hetzelfde geldt voor enkele andere geneesmiddelen, zoals slijmverdunners. Daarom is het aanbevolen om tijdens de eerste dagen waarin de hoest optreedt, enkele maatregelen op het vlak van hygiëne en voeding te nemen om zware hoest bij zuigelingen en jonge kinderen te behandelen. Deze maatregelen zijn:
De neus meermaals per dag spoelen met een fysiologische oplossing als de neus van het kind verstopt is.
Het kind niet blootstellen aan tabak
Het kind voldoende te drinken geven
De kamertemperatuur beperken tot 19 – 20 °C
Voor de behandeling van zware hoest raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tevens aan om een hoeststillende oplossing te gebruiken, zoals een siroop op basis van glycerol om droge hoest door irritatie te verzachten.
De inname van honing is dan weer afgeraden bij kinderen jonger dan 1 jaar.
Als de toestand van uw zuigeling of kind niet verbetert binnen enkele dagen en u merkt een van de volgende symptomen op, raadpleeg dan een arts: aanhoudende en verergerende hoest, vermoeidheid, secundaire koorts, gedragsverandering van de zuigeling, verergering of optreden van ademhalingsproblemen, herhaaldelijk braken al dan niet bij het eten en sterk verminderde eetlust.
Bronnen:
- AGENCE NATIONALE DE SECURITE DES MEDICAMENTS ET DES PRODUITS DE SANTE (ANSM), « Nouvelles modalités de prise en charge de la toux aiguë chez le nourrisson (enfant de moins de 2 ans) », 28.10.2010, [en ligne], disponible sur : https://ansm.sante.fr/S-informer/Points-d-information-Points-d-information/Nouvelles-modalites-de-prise-en-charge-de-la-toux-chez-le-nourrisson-enfant-de-moins-de-2-ans-Point-d-information
- AMELI, « Comprendre le mécanisme de la toux », 21.11.2018, [en ligne], disponible sur : https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/toux/comprendre-mecanisme-toux
- World Health Organization (WHO), « Cough and cold remedies for the treatment of acute respiratory infections in young children », 2001
- Papaevangelou, « European study on coughing in children: first results in Poland », Les entretiens de Bichat, 2016.
- 1. SHIELD MD ET AL. “BTS guidelines : recommendations for the assessement and management of cough in children. Thorax” 2008 ; 63 (suppl) iii5-iii15
- 2. WHO, « Cough and cold remedies for the treatment of acute respiratory infections in young children », 2001