GLYCEROL: EEN PLANTENEXTRACT AANBEVOLEN TEGEN HOEST
Glycerol, ook wel glycerine genoemd, is een molecule die we terugvinden in plantaardige vetten: ons glycerol komt bijvoorbeeld voornamelijk uit koolzaad. Ontdek de heilzame werking op hoest.
WAT IS GLYCEROL?
Glycerol, ook wel glycerine genoemd, is een molecule die we terugvinden in plantaardige vetten: ons glycerol komt bijvoorbeeld voornamelijk uit koolzaad. Deze molecule is ontdekt in de 18e eeuw en goed bestudeerd. De vele weldadige invloeden zijn dus bekend. Glycerol bestaat in de vorm van een doorzichtige, viskeuze, kleurloze en geurloze vloeistof.
Glycerol wordt door de WHO aanbevolen om hoest door keelirritatie te helpen stillen.
WERKING VAN GLYCEROL
Glycerol heeft meerdere uitwerkingen:
- Een weekmakende werking waardoor het slijmvlies in de keel gerehydrateerd kan worden.
- Een smerende werking waardoor minder wrijving ontstaat tussen de tong en keelholte door irritatie.
- Een beschermende werking: glycerol creëert een beschermende film die de irritatie vermindert. Bijgevolg draagt het bij tot de bescherming tegen agressieve omgevingsfactoren (rook, vervuiling, enz.).
- Glycerol heeft ten slotte ook een zoete smaak. Dat bevordert de reflex van speekselvorming en vermindert lichte pijn.
A
normale toestand
Gezond slijmvlies.
Helder en viskeus slijmvlies dat waterdruppels opvangt.
B
irritatie van de keel
Afname van het slijmvliesvolume en verlies van reologische eigenschappen.
C
toevoeging van glycerol
Hygroscopische kenmerken van glycerol voor het behoud van water- en speekselmoleculen = aanmaak van een beschermende film.
Bronnen :
- Cordella C., « Le glycérol un alcool pas comme les autres », Biofutur n°241, Février 2004, p. 15-17.
- WHO, « Cough and cold remedies for the treatment of acute respiratory infections in young children », 2001.
- Eccles R., « Importance of placebo effect in cough clinical trials », Lung. 2010, 188 Suppl1 : S53-61.
- Eccles R. and Mallefet P., « Soothing properties of glycerol in cough syrups for acute cough due to common cold »
- US Food and Drug Administration, « Database of select committee or GRAS substances »